Corona lontje

19 June 2020

Only in Dutch

Over een kort lontje spreek ik niet meer. Ik vind dat mensen inmiddels een ‘corona lontje’ hebben, ikzelf voorop. Al sinds jaar en dag werk ik bij PROOF als creatief consultant en ontwikkel ik vooral evenementen, meestal voor grote corporates. Maar sinds kort vragen mensen die ik buiten mijn werk tegenkom mij ineens om raad. ‘Iedereen zit er qua thuiswerken bij ons echt een beetje doorheen. Mensen zijn chagrijnig. Nu willen we een online event organiseren om weer voor nieuwe energie te zorgen. Hoe zou PROOF dat aanpakken?’

‘Hoe PROOF dat zou aanpakken? Dat ga ik hier niet in de Albert Heijn zomaar aan jou vertellen, dat is mijn vák!’ roep ik dan. Maar als ik weer buiten sta, besef ik dat het mijn corona-lontje was dat afging. En dat dit precies is waar de meesten van ons last van hebben en de reden dat veel organisaties nu hun toevlucht zoeken tot online events. Om te zorgen dat de medewerkers zich weer een beetje goed gaan voelen en verbonden met de bedrijfsdoelstellingen. Omdat niemand er aan wil denken hoe groot de schade kan zijn als die corona lontjes allemáál ontploffen.

Neusgaten

Maar zorgt een online event echt voor nieuwe energie? Wij vinden dat dit staat of valt met de inhoud. Het is fantastisch in deze tijden dat de techniek er is maar wat kán het gauw fout gaan. Het lijkt immers een kwestie van even voor het scherm gaan zitten en iedereen laten inloggen. Maar negen van de tien keer zit de CEO met ineens heel grote neusgaten omdat zijn scherm verkeerd staat, twintig minuten lang te praten voor een rommelige boekenkast met bizarre beeldjes erin. Over volhouden en zo. En dat het moeilijk is allemaal. Als medewerker mag je daarnaar luisteren en soms een virtueel handje opsteken. En je afvragen of je CEO nou wel of niet een plan heeft voor after corona. Nee dat zorgt niet voor nieuwe energie. Of meer bedrijfstrots.

Draaiboek

Onze lessen en dus tips? Tijdens een online bijeenkomst mis je nou eenmaal elkaars emoties. Je ziet niet dat mensen gaan schuifelen op hun stoel, dat hun gezicht betrekt of dat ze nerveus op de binnenkant van hun lip bijten omdat wat jij aan het vertellen bent hen in de war maakt. En precies dat moet je accepteren, beseffen en ernaar handelen: nooit eerder was inhoud zo belangrijk als in coronatijd. Als je online contact maakt met je medewerkers, zorg dan dat je precies weet wat je wilt vertellen en waarom. Bereid je net zo goed voor, zo niet beter, als voor een evenement in real life. Maak een draaiboek, schrijf een script en heb repetities om vervolgens je boodschap op basis van feedback aan te scherpen. Doe het niet eenmalig maar plan meteen een serie events in die zorgen voor ritme en structuur en maken dat de boodschappen die je brengt een optelsom zijn. En organiseer interactie met je medewerkers die verder gaat dan het opsteken van een virtueel handje. Want ook daarin heb je keuze.

Meer weten?

Neem contact op met PROOF voor meer informatie over betrokkenheid en alignment

Team-Manon-werk_01.jpg
Manon van Loosbroek
senior creative

+31 6 21 616 271
manon@proof.nl