Vertragen en daardoor kunnen versnellen

11 augustus 2020

“Snelheid is belangrijk, maar juist in deze tijd adviseer ik om eerst te vertragen,” vertelt Ingrid Mostert, head of operations bij PROOF. “De wereld van werk verandert, voor ons allemaal. Verkrijg eerst inzicht, wat is wel en niet mogelijk en vooral: hoe staan medewerkers hierin? En start eerst met pilots in plaats van te denken dat alles nu geregeld moet zijn.”

De wereld van werk verandert. Wat zie jij gebeuren?

“Meer dan de helft van de Nederlandse thuiswerkers wil graag thuis blijven werken. Of flexibel werken. Werkomgevingen worden aangepast voor werken op anderhalve meter afstand. De komende periode zal ‘hybride’ werken in veel gevallen het nieuwe normaal worden: meer thuis en minder op kantoor. In de uitkomsten van het onderzoek dat wij deden met Motivaction werd dat bevestigd.”

Voor werkgevers best lastig, dat thuiswerken

“Ja, tegelijkertijd denk ik dat het verstandig is dat werkgevers er vooral snel aan gaan wennen. Het heeft geen zin om in de oude tijd te blijven hangen en te denken dat medewerkers allemaal terug willen naar hoe het was. Het is vooral belangrijk om het gesprek aan te gaan met medewerkers en te vragen aan hen hoe zij de nieuwe werkelijkheid zien. Dat verschilt per organisatie. Dus er is geen eenduidig advies. Wij hebben zelf veel organisaties geholpen met de invoering van nieuwe manieren van werken. Die veranderingen kosten tijd en vragen niet alleen verandering van processen, maar juist ook van gedrag. Mijn advies: neem de tijd en neem mensen zorgvuldig mee. Zorgvuldigheid voor snelheid.”

Meer structureel thuis heeft veel gevolgen

“Dat klopt. Dat betekent opnieuw kijken naar arbeidsvoorwaarden, naar werkplekinrichting, naar het kantoor en het nut daarvan, naar leiderschap en naar hoe je medewerkers betrokken en aligned houdt. Aan HR is het om – wat mij betreft samen met Communicatie – een strategie te ontwikkelen en die te baseren op alle beïnvloedingsfactoren van de employee journey. Ook facility management heeft wat mij betreft hier een belangrijke rol in.

Het is goed als we ook met elkaar schetsen wat de voordelen zijn: kunnen gaan werken aan een betere werk/privé balans, minder reistijd, duurzamer en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook zie ik dat het goed is om te kijken naar wederkerigheid. Een medewerker mag iets vragen van zijn werkgever maar dat geldt natuurlijk ook net zo goed andersom.”

Kun je dat toelichten, wederkerigheid?

“Veel werkgevers hebben het zwaar. Medewerkers ervaren dat lang niet altijd zo. Het is goed om daar het gesprek over aan te gaan. Wat verwacht ik van jou en waar mag ik bij jou op rekenen. Het mes snijdt aan twee kanten. Wederzijds begrip is in deze tijden wel essentieel.”

Werk aan de winkel dus: jij pleit voor een betere samenwerking tussen Communicatie en HR?

“Inderdaad werk aan de winkel voor HR en communicatie. Maar de vraag is waar te beginnen en hoe te beginnen. Na 8 jaar werkzaam te zijn bij PROOF en veel verandertrajecten succesvol te hebben begeleid, heb ik maar één advies: vertraag voor je versnelt. Verkrijg inzicht in mogelijkheden en onmogelijkheden en de wensen van medewerkers. Ontwikkel een visie en denk vooruit, ontwikkel samen met medewerkers een totaal-aanpak en zorg voor een concept dat gaat helpen de communicatie te stroomlijnen. Losse items communiceren gaat voor niemand werken en gaat ook geen helderheid scheppen. Strakke communicatie over de gevolgen voor het werk van medewerkers verdient aandacht. En die aandacht kan wat mij betreft nu beginnen. Vertragen door de basis op orde te krijgen. Zodat je daarna kunt versnellen.”

Meer weten?

Neem contact met ons op, we vertellen je graag meer.

Team-Sascha-werk_01.jpg
Sascha Becker
client services director

+31 6 55 124 590
sascha@proof.nl