Het geheim van een goede match

02 december 2021
030_The secret to a great match_01-2

Employer branding is vaak een puzzel. Wat moet je wel en niet communiceren als organisatie om de juiste talenten te vinden en binden? Volgens wetenschappers blijkt het geheim van een goede match de bereidheid te zijn van beide kanten om die match te doen slagen. Gelukkig is ook onderzocht waarmee die bereidheid dan staat of valt. Dat is, samengevat: je gezamenlijke toekomst kunnen visualiseren. Als mensen dat niet lukt, blijkt een match geen enkele kans van slagen te hebben.

Dat inzicht vertaald naar employer branding? Een organisatie die zich zo weet te presenteren dat potentiële medewerkers zich er hun toekomst kunnen voorstellen, trekt daarmee nieuwe talenten aan. Het loont dus om een consistent en aansprekend werkgeversverhaal te vertellen ondersteund door een goede middelenset. Zoals (video)banners, posters en advertenties in on- en offline media. Wie bereikt dat potentiële medewerkers zichzelf kunnen voorstellen op het kantoor, bedrijfsrestaurant, bij het bedrijfsuitje, met de collega’s of zelfs klanten in de vacante functies - is spekkoper. Dan doorlopen zij de verschillende fases van de candidate journey sneller en gaan ze eerder solliciteren bij jouw organisatie als er een relevante vacature beschikbaar komt.

Plaats je medewerkers meer op de voorgrond dan je producten of diensten. Jouw organisatie moet voor mogelijke medewerkers vertaalbaar zijn naar hun toekomst.

Authentieke content

Sinds oudsher zijn belangrijke hulpmiddelen voor de candidate journey: medewerkers als ambassadeurs, evenementen en beurzen en de 'werken bij'-site. Maar inmiddels zijn het vooral social media die - de cultuur van - je organisatie zichtbaar maken. De Employee Value Proposition wordt optimaal tot leven gebracht als je via social media een inkijkje in je organisatie geeft: door de dagelijkse gang van zaken te tonen laat je zien hoe het is om bij de organisatie te werken. Dit soort content kan je goed aanvullen met authentieke content van echte medewerkers. Iets waarvan nog niet elke organisatie overtuigd is. Maar wie zorgt dat de afdeling communicatie medewerkers hierbij de juiste hulp aanbiedt, vermeerdert de hoeveelheid content die gedeeld kan worden aanzienlijk.

AIDA

Maar slechts de helft van alle organisaties (49%) benut social media voor employer branding. Zo laat onderzoek van Mr Work zien. Wel gebruiken bijna alle organisaties (97%) hun social media om nieuwe vacatures te verspreiden. Volgens het AIDA-model slaan organisaties daarmee echter twee belangrijke stappen over. Mensen die reageren op vacatures bevinden zich immers al in fase 3 (desire) en fase 4 (action). Terwijl social media van bedrijven zich juist zou moeten richten op fase 1 (attention) en fase 2 (interest). Krijg aandacht als organisatie, wek interesse op door in je social media uitingen potentiële medewerkers te wijzen op de positieve, unieke en aantrekkelijke aspecten van jouw organisatie en dat waar jouw organisatie voor staat.

Sollicitanten zullen ook van hun kant hun best doen om de match te doen slagen. Omdat ze zich al een gezamenlijke toekomst kunnen voorstellen.

Vertaalbaar

Hoe je dat doet? Geef betekenis aan je organisatie want daarmee zorg je voor verbinding met potentiële kandidaten. Plaats je medewerkers meer op de voorgrond dan je producten of diensten. Jouw organisatie moet voor mogelijke medewerkers vertaalbaar zijn naar hun toekomst. Wat betekent het voor hen als zij voor jou als werkgever kiezen? Hoe ziet hun dag, werkomgeving, en loopbaan er dan uit? Als je daarop inhaakt, creëer je interesse in je organisatie en daarmee in je vacatures. Kandidaten die vervolgens solliciteren zullen ook van hun kant hun best doen om de match te doen slagen. Omdat ze zich al een gezamenlijke toekomst kunnen voorstellen.

meer weten?

Neem contact op met PROOF, dan vertellen we je graag meer.

Team-Sascha-werk_01.jpg
Sascha Becker
client services director

+31 6 55 124 590
sascha@proof.nl